Sakralni spomenici Mrkoplja - Tz Mrkopalj | web portal turističke zajednice

Go to content

Sakralni spomenici Mrkoplja

O MRKOPLJU > Kulturna baština
Ukratko o Sakralnim spomenicima u Mrkoplju
Fortica nad Crikvenom u Mrkopaljskom polju najstarija je crkvica u Mrkoplju. Zidine iskopane 1976. g. veličine su 4,5 X 8 m, a pretpostavlja da datiraju iz 13. ili 14. stoljeća. Moguće da je uz nju bilo i groblje. Ne zna se kada je sagrađena prva kapelica Gospe Žalosne. Zapisano je da je u njoj vršio službu prvi kapelan Samostalne kapelanije u Mrkoplju Josip Alojzije Šoštarić (1764. - 1784.). 1764. g. Kapelaniju osniva senjsko - modruški biskup Pijo Manzador (1764. - 1773.) koji osniva i župu Sv. Filipa Apostola 8.4.1771. Te godine počinje se graditi i Crkva Sv. Filipa, posvećena 26.7.1778. g. za senjsko - modruškoga biskupa Ivana III Kabalini De Ehrenburga, a toranj sagrađen do crkve za župnika Matije Alojzija Ligatića (1823. - 1835.). 1789. god. u Mrkoplju izbija pošast kuge i pomor stoke. Narod se molio Gospi za pomoć i zavjetovao se ako pošast kuge prestane da će sagraditi novu kapelicu. Tako je i bilo, pošast kuge je naglo prestala, pa je sagrađena i nova kapelica. Nakon tog događaja, u Mrkopalj su počeli pristizati hodočasnici u sve većem broju. Zbog te činjenice Papa Grgur XVI 1843. dodjeljuje potpuni oprost od predvečerja u subotu do zalaska sunca u nedjelju treće nedjelje u rujnu mjesecu. Uvjet su bili ispovijed i pričest. Zato se svake godine treće nedjelje rujna u Mrkoplju slavi Proštenje i privlači sve veći broj hodočasnika.
 
 
Crkva Majke Božje od sedam žalosti građena je u periodu od 1850. do 1854. godine kao zavjetna kapela, koja je 6. travnja 1944. postala župna crkva u Mrkoplju , kada je u bombardiranju Mrkoplja srušena i spaljena crkva Sv. Filipa, toranj i župni stan, te mnogo kuća u selu ( župnik Ivan Butorac, 1933. - 1954.) Desetak godina kasnije crkva Sv. Filipa do temelja je razorena, toranj miniranjem razvaljen, a kamen razvezen po cesti (župnik Petar Buć, 1954. - 1967.). Župa Sv. Filipa mijenja naslov, te se naziva Župa BDM Žalosne, Mrkopalj.
 
 
Danas Župa Mrkopalj ima slijedeće područne crkve:
  • Kapela BDM Lurdske u Begovom Razdolju Sakralna građevina iz  XIX st. Proštenje se slavi svake godine na Veliku Gospu, tj. 15.kolovoza
  • Kapela sv. Stjepana Kralja u Starom Lazu izgradili su je stanovnici Starog Laza 1912. godine
  • Kapela sv. Ćirila i Metoda u Sungeru sakralna građevina izgrađena u XIX st. Svake se godine u srpnju mjesecu organizira slavlje u čast zaštitnika Sungera - „Ćirilovo“.

  • Kalvarija u Mrkoplju - Tri križa - nalaze se na brdašcu na samom ulazu u Mrkopalj (cesta Lokve – Mrkopalj) uz Karolinsku cestu.

Hram Svetih Apostola Petra i Pavla u Tuku Izgrađen je 1759. godine. 22.09.2001. godine bilo je Posvećenje obnovljenog hrama. Svake se godine 12. srpnja slavi „Služba“.
Fotogalerija sakralnih spomenika u Mrkoplju
Back to content